12 september 2009

Vad med Knivsöder?

Marting Stugart berättar "Uttrycket 'Knivsöder' myntades av Harald Bergius i december 2000 i en DN-artikel. Jag har aldrig förut hört det men det har sina historiska skäl.

Redan på 1700-talet hade trakten kring Hornstull ett dåligt rykte. Att man där lätt kunde bli rånad eller nerstucken med kniv visste alla. På den tiden slutade Hornsgatan vid nuvarande Ansgariegatan, området kring Hornstull var öde och förvildat.

Långt in på 1800-talet hade Hornstull dåligt rykte. Dit drogs huvudstadens kriminella element av gammal vana. Inte ens när Hornstull blev bebyggt slapp området från stämpeln att vara farligt för liv och lem.

I dag riskerar man väl framför allt att bli överkörd på Långholmsgatan. Men 'Kniv-Söder' kallas tydligen ännu området väster om Rosenlundsgatan. Åtminstone om man ska tro Harald Bergius. Och det bör man väl göra.
"

/Peter

Andra om .
Bilden visar dagens gulliga Hornstull.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.