15 september 2009

Videoklippet som är för snaskigt för Sverige

Sånt här tycker jag är oerhört tröttsamt.

Olivia Newton-Johns hitlåt Physical från 1981 (Extended Video Remix) är spärrad på Youtube i Sverige. Svenska tittare möts av beskedet "Videoklippet är inte tillgängligt i ditt land på grund av upphovsrättsbegränsningar". Universal äger MCA som gav ut låten så jag antar att det är de som sagt ifrån.

Fråga: Varför vill inte Universal att vi ska få se klippet i Sverige? Videon är ganska pinsam, men samtidigt lite söt och ett dokument över sin tid.

Fråga: Eftersom jag sitter i Sverige men har tittat på klippet via en tysk server, har jag då begått ett lagbrott?

Fråga: Varför heter Universal Universal när de uppenbarligen vill vara Local?

Universal framträder som en av de mer ogina och bråkiga upphovsrättstalibanerna. Det var ju till exempel de som nyligen påstod att Paul Simon ville stoppa en pjäs på Stockholms stadsteater. Men där åkte de på pumpen:

SvD skriver den 7 september: "Paul Simon vill inte alls att den uppmärksammade pjäsen The Sound of silence med musik av Simon & Garfunkel stoppas. Stjärnan är upprörd över att musikjätten Universal hindrat föreställningen i Stockholm och säger att de inte har någon rätt att företräda honom.

'Universal publishing talar inte för Mr Simon i detta ärende. Universal representerar Mr Simon i rutinmässiga förlagsärenden i Sverige och andra länder, men vårt samarbete inkluderar inte teaterrättigheter' skriver Eddie Simon som driver Paul Simons bolag Paul Simon music."

Jag gillar det där med "rutinmässiga förlagsärenden".

/Peter

Not. Kanske ska tillägga att det finns andra klipp med ONJ:s Physical på Youtube i Sverige.

Andra om , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.