6 oktober 2009

Den falska flygsäkerheten

Tobias Larsson, chefredaktör på resemagasinet Vagabond, skriver i sin senaste ledare (nummer 8/2009) om den falska flygsäkerheten. På temat sila mygg och svälja kameler pekar han på hur ihåliga och bristfälliga säkerhetskontrollerna på våra flygplatser är. Jag kan bara hålla med.

Den minsta pennkniv tas skyndsamt om hand med motiveringen att det är ett farligt stickvapen - ja, jag har själv råkat ut för det - medan "vem som helst kan beställa skarpslipade stick- och skärvapen i plastmaterial på nätet [...] Enligt rykten skapades dessa vapen av CIA för att undkomma metalldetektorer." Eller varför inte helt enkelt använda besticken från restaurangen innanför säkerhetskontrollen kan man väl tillägga. Eller en avslagen glasflaska som dom brukar göra på film.

Fjanteriet med maximalt 100 ml vätskor i genomskinlig plastpåse är en annan sak han tar upp. "Vad är 11-september-terroristernas mattknivar mot en flaska 50-procentig taxfreesprit som på toaletten blir omgjord till en brandbomb?"

Tobias Larsson skriver att han mest blir irriterad över det här. Själv har jag blivit så till den milda grad trött över trakasserierna i säkerhetskontrollerna, till exempel skor och bälte som ska tas av etc, att jag nu för tiden faktiskt undviker att flyga.

/Peter

Andra om , , .

2 kommentarer:

  1. Anonym22:06

    Jag funderar på att ta sandaler nästa gång jag flyger. Bara för att se hur säkerhetsmupparna reagerar. :-)

    /CB

    SvaraRadera
  2. :o) Är inte sandalen ett fotplagg ursprungligen från mellanöstern ... ? I så fall är det kört.

    SvaraRadera

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.