9 oktober 2009

Mot FRA lördagen den 10/10

Jag reläar vidare Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom: "Den 14 oktober kommer Riksdagen att rösta om en ny version till FRA-lagen. Som upptakt kommer flera demonstrationer anordnas imorgon, bland annat i Malmö och i Stockholm. Initiativet kommer från Piratpartiet och på demonstrationerna kommer representanter från Grön Ungdom att hålla tal."

Maria Ferm: demonstrationer mot FRA-lagen imorgon

Tid och plats

Stockholm: Medborgarplatsen 11.45
Malmö: Möllevångstorget 16.00
Göteborg: Samling på Gustaf Adolfs Torg 12.30, tal på Götaplatsen 13.30

FRA-lagen innebär i stort två saker:
 • All signalspaning blir lagreglerad. Tidigare kunde FRA lyssna av folks privata kommunikation i etern som de behagade, nu införs lagar som reglerar hur det får ske. När vissa politiker hävdar att FRA-lagen innebär integritetskydd är det den här biten de syftar på.
 • FRA ges möjlighet att även spana i kabel. Detta är den kontroversiella biten av lagen. FRA ska koppla in sig i olika knytpunkter för internet runt om i landet och där söka igenom all trafik som passerar landets gränser. Ingen höjs över misstanke, all trafik gås igenom. Sökkriterierna är ett okänt antal ord, mönster, tekniska detaljer om överföringen mm. Det som fastnar i filtren sparas för manuell granskning. Även en okänd mängd datalagring kommer att ske. Inte kommunikationens innehåll utan information om vem som kontaktar vem, vid vilka tidpunkter osv. Den kabelburna trafiken innefattar både fast telefoni och mobiltelefoni, SMS, MMS samt alla former av Internettrafik (inklusive e-post, webbsurfning och bankförbindelser).
Källa: FRApedia

/Peter

Andra om , , .

2 kommentarer:

 1. Första punkten är fel i sak: det är som att säga att övervåld från polis kan ske precis som polisen behagar, och att det är bättre att reglera hur mycket övervåld som får ske.

  Avlyssningen var OLAGLIG när de inte hade ett uttryckligt lagstöd för den. "Reglera" är här ett kamouflageord för "legalisera".

  SvaraRadera
 2. Håller med om att skrivningen "Tidigare kunde FRA lyssna av folks privata kommunikation i etern som de behagade" är olycklig och till och med antagligen direkt fel.

  Signalspaning har - efter vad jag förstår - tidigare skett i etern och med stöd i lagen. Men det är också dokumentetarat att FRA har spanat på sätt och på områden de inte fick spana på, alltså mot den reglering som funnits. Men jag känner inte att jag är en tillräcklig auktoritet på området för att gå in och ändra på FRApedia.

  Att "legalisera" och "bredda" ett beteende gör det inte nödvändigtvis rätt eller bra.

  Tack för påpekandet Rick!

  SvaraRadera

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.