25 december 2009

DN - Kulturskymning

Så här funkar jag när jag läser morgontidningen: Jag skannar över sidan med blicken, hoppar mellan rubriker och bildtexter, verkar det intressant tittar jag in i ingressen och läser sedan texten om ingressen gjorde stt jobb. Jag tror inte jag är speciellt unik på den punkten. Bra rubriker och biltexter är gansa viktiga för mitt tidningsläsande.

Eftersom det är jul och dåligt med tidningar hade jag sparat gårdagens DN Kultur till frukosten idag. Och vad möts jag av? Varenda rubrik, bildtext och ingress är skrivna på dåligt rimmad svenska. Men vad fan vill ni på Kultur? Ska vi tänka "åh, så fina dom är, det är jul och dom rimmar rubriker", ska vi känna lite extra värme och mysighet?

"Vårt tyglade begär att leva nu och här" med bildtexten "Konstnärer kan tränga på - mästare som dessa två. Cattelan sitt sinne fyller. Det gör även Herta Müller" och rimmad gåtfull ingress.

"Börje visar klorna - han tar av sig skorna" och bildtext "Ernst och Börje och Maria luftar tårna i det fria. De behöver aldrig frysa, bara sitta där och mysa" och rimmad gåtfull ingress.

"Aktris som lika gärna är och spelar en stjärna" med biltext "Största stjärnan någonsin spelas utav Caroline" och rimmad gåtfull ingress.

Fatta det, ni gör en tidning, inte rimmar julklappsrim.

En avdelning som möjligen skulle kunnat komma undan med rimmade inslag är Namn och nytt men de höll emot och körde sin vanliga glada stil. Heder åt dem!

Dagens Nyheters kulturdel var i stort sett helt oläslig.

/Peter

Andra om , , .

3 kommentarer:

 1. Jag citerar Bagheera: Åh, så utomordentligt fånigt.

  SvaraRadera
 2. Anonym21:58

  De flesta, inklusive jag, tycker nog att det är ganska trevligt och roligt en gång om året.

  SvaraRadera
 3. @Helena: Klok katt det där.

  @Anonym: Har jag svårt att tro. Finns det ingen rimtidning du kan köpa istället?

  SvaraRadera

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.