12 december 2009

Farligt fotograferande

Peters Fotoblogg rapporterar från en incident i Tagnérlunden: "Jag hann ta bilden av Carl Eldhs fina staty av August Strindberg när plötsligt en MC-polis kom körande emot mig med hög fart. Han tvärnitade en halvmeter ifrån mig, tog av sig hjälmen, och frågade vad jag gjorde. 'Jag fotograferar statyn här' svarade jag. Efter några minuters överläggning med ledningscentralen bad han om att få se mitt leg."

Det visar sig att någon ringt polisen för att Peter gick omkring och fotograferade, och att polisen tog det på så till den milda grad stort allvar att man skickade ut en springare.

Läs hela historien, och titta på den fina bilden, på Peters Fotoblogg.

Det är inte ovanligt med rapporter som den här från England och USA, men i Sverige har vi varit ganska förskonade tror jag. Själv har jag bara råkat ut för några väktare i tunnelbanan.

Vi måste försvara vår rätt att vistas och avbilda det offentliga rummet. Vi ska inte behöva förklara varför vi fotograferar. Vi ska inte behöva visa legitimation för att vi har en kamera på magen.

/Peter

Andra om , , .

1 kommentar:

  1. Tack för ett bra inlägg! Jag blev mest paff faktiskt men jag hoppas att detta bara var något sorts missförstånd från polisens sida och att vi inte går mot samma utveckling som i USA t.ex. efter 11 sep. Eller gamla Sovjet för den delen.

    SvaraRadera

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.