4 januari 2010

Bend over!

Newark Liberty International Airport i New York-regionen har ett väldigt stark säkerhetsskydd enligt CNN. Ändå anser man sig tvingade att stänga av hela terminal C och hålla planen på plattan för att en man har tagit sig från den öppna sidan till den skyddade utan att ha passerat säkerhetskontrollen. Man vet inte om mannen till och med tog sig från skyddat område till det öppna och sen tillbaks igen.

Som inte det var illa nog, man tappade bort mannen. Lösningen blev att evakuera hela terminalen och låta alla passagerare gå igenom säkerhetskontrollen igen. Här finns lite bilder på hur det såg ut.

Vad är då den säkerhetskontroll man sedan 2001 tvingar på oss värd egentligen, när en säkerhetsmedveten flygplats i USA - bara en kort tid efter att en person känd av amerikanska och engelska myndigheter har försökt spränga ett amerikanskt plan i USA - inte klarar att hålla alla får i fållan?

Som en konsekvens av försöket att spränga ett flygplan från Schiphol i Amsterdam till Detroit på juldagen, har Holland infört kroppsskanning av alla passagerare till USA. England och Italien är också på gång med skannrar i denna vecka. I USA har man redan skannrar på ett par flygplatser, men ska införa kroppsvisitering i stor utsträckning.

Här är ett nyhetsinslag från Manchester Evening News om kroppskanning.

Vad återstår? Som polismästare Fowler (IMDB: The thin blue line) sa: "In fact, I have every right to conduct a body search. In some cases it will include a rubber glove and a large spoon." Är det nästa steg i flygplatssäkerhetskontroll? Bend over!

Eller som Mr. Sela, säkerhetskonsult på Ben-Gurion International Airport i Tel Aviv säger till Kanadas National Post:

"If you have a suicide bomber or somebody who wants to make an impact, he doesn't have to bring down a plane. He can just explode in the middle of this huge crowd that is waiting for security."

/Peter

Andra om , , .

Foto youngdoo

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Pär Ström kommenterar frågan i en ledare i sin Big Brother Bulletin - nr 1/2010:

  Nakenkameror är säkerhetsteater

  Efter det misslyckade försöket att spränga ett flygplan i luften över Detroit trycker USA på EU om införande av nakenkameror, så kallad kroppsscanning, på europeiska flygplatser. Flera länder har redan beslutat om ett sådant införande. Inom EU finns en diskussion om en generell regel om nakenkameror på flygplatser som skulle gälla för alla länder (länk nedan).

  Men det är inte fler apparater som behövs för att bekämpa terrorismen. Den man som försökte spränga ett plan över Detroit var väl känd för sina sympatier med extrem islamism, och hans pappa hade till och med varnat den amerikanska ambassaden i Nigeria för honom. Ändå fick han flyga - till och med utan att bli särskilt noga genomsökt. Obegripligt! Det är de myndigheter som ska skydda oss mot terrordåd som har gjort bort sig kapitalt. Problemet ligger i arbetsrutinerna, och det löses inte med fler och allt mer extrema apparater.

  Dessutom: Vad är det för vits med att vidta alltmer hysteriska åtgärder för att skydda flyget medan de flesta sektorer inom samhället är helt oskyddade. Bilfärjor av det slag som går till Finland och Danmark, till exempel. En bomb räcker förmodligen för att sänka en hel färja - och kontrollen är obefintlig. Det vore också lätt att starta en brand i tunnelbanan under rusningstid - vilket förmodligen skulle resultera i hundratals dödsoffer. Även där är kontrollen noll.

  Det är ingen vits med att installera pansardörr på framsidan av ett hus om dörren på baksidan står öppen. Att ändå göra det är vad som i USA kallas säkerhetsteater. Dramatiska (men meningslösa) åtgärder som med buller och bång införs av våra kära beslutsfattare för att vi undersåtar ska tro att vi är säkra. Då återväljer vi dem. De mest cyniska kallar det hela Cover Your Ass Security. De menar att beslutsfattarna bara skyddar sig själva genom de drakoniska säkerhetsåtgärderna - de skyddar sig mot kritik i händelse av ett terrorattentat genom att de kan säga "vi har gjort allt vi kunde".

  http://www.edri.org/edrigram/number8.1/airport-body-scanners-europe

  SvaraRadera

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.