17 oktober 2009

Det är mycket nu ...

Jag roade mig nu på morgonen att lista några saker som farit omkring i samhället den senaste tiden. Det är ingen fullständig lista, utan bara sådant som poppade upp i huvudet.

Stockholmsprogrammet - massövervakning eller medborgarnas bästa vän? Ett femårsprogram för EU:s rättsliga samarbete som omfattar allt från migration till internetreglering.

FRA-lagen: Röstades igenom i riksdagen i veckan. Såg en notis att norrmännen ger uttryck för oro, precis som finnarna gjort tidigare, eftersom mycket av deras datatrafik går över svenska servrar. Eftersom trafiken passerar gränsen är det fritt fram för FRA att spionera.
Från en piedestal på Knivsöder: En riksdag sviker sitt folk

Ipred: Privatspaning goes corporate. Ephone slapp enligt en dom i Hovrätten att lämna ut ip-nummer till fem bokförlag eftersom förlagen inte kunde visa att innehåll på servrar var tillgängliga för allmänheten.
Från en piedestal på Knivsöder: IPRED-nej i hovrätten

Hadopi-lagen röstades igenom i det franska parlamentet i slutet av september. Hadopi är en så kallad "three strikes and your out-lag". I Storbritannien finns planer på en liknande lag.
Från en piedestal på Knivsöder: Svart internet - hadopi och 138

Telekompaketet förhandlas för fullt just nu, bitvis - verkar det - under täcket. Diskussionen handlar mycket om tillägg 138, ett tillägg som diskuterar hur och när någon ska kunna stängas av från internet (i praktiken med eller utan föregående domstolsutslag).
Från en piedestal på Knivsöder: EU-förlikningen om telekompaketet startar

Personliga biljetter på SJ. I sin iver att hindra missbruk av sitt egna perverterade rabattsystem och kasinoförsäljning av biljetter, inför SJ krav på legitimation eller resepass.

Google blockerade nyligen sajten The Pirate Bay från sin söktjänst. Man gjorde det efter påtryckningar från USA. Efter ett par dagar var The Pirate Bay med igen, men det visar vilken makt Google har. Det är en tunn linje mellan att vara the good guys och the bad guys.

Och mitt i allt det här vill Regeringen att de så kallade "tsunamibanden", alltså de band som innehåller en kopia av regeringskansliets datatrafik dagarna kring flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004, skall vara hemliga i 70 år. Ett liknande förslag har tidigare förkastats av lagrådet. När det handlar om politikernas väl och ve i den digitala världen finns inga gränser.

/Peter

Andra om , , , , , , , .
Foto: Internet is Temporarily Unavailable av Leia (cc: Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika 2.0 Generisk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om du vill du följa kommentarerna för den här posten kan du prenumerera via e-post. Klicka på länken Registrera dig via e-post nedan. Det är lika enkelt att sluta prenumerera.